• Ibuprofen Sandoz 800 mg retard tabletta20x

Ibuprofen Sandoz 800 mg retard tabletta20x

0 Ft

Gyulladásgátló és gyulladásos eredetű fájdalom csillapítására alkalmas gyógyszer.

A termék megrendeléshez kérem lépjen be a felhasználónevével, vagy regisztráljon.

 betegtájékoztató

ibuprofén
Olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mely az Ön számára fontos információkat tartalmaz.
Ez a gyógyszer orvosi rendelvény nélkül kapható. Mindemellett az optimális hatás érdekében elengedhetetlen e gyógyszer körültekintő bevétele.
•Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.
•További információkért vagy tanácsért forduljon gyógyszerészéhez.
•Sürgősen forduljon orvosához, ha tünetei 5 napon belül nem enyhülnek vagy éppen súlyosbodnak.
•Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.
A betegtájékoztató tartalma:
1.Milyen típusú gyógyszer az Ibuprofen Sandoz 800 mg retard tabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?
2.Tudnivalók az Ibuprofen Sandoz 800 mg retard tabletta szedése előtt.
3.Hogyan kell szedni az Ibuprofen Sandoz 800 mg retard tablettát?
4.Lehetséges mellékhatások.
5.Hogyan kell az Ibuprofen Sandoz 800 mg retard tablettát tárolni?
6.További információk

1.MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER AZ IBUPROFEN SANDOZ 800 MG RETARD TABLETTA ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

Az Ibuprofen Sandoz 800 mg retard tabletta gyulladásgátló és gyulladásos eredetű fájdalom csillapítására alkalmas gyógyszer, pl.
•akut és krónikus ízületi gyulladás (köszvényes roham, reumatoid gyulladások) és más gyulladásos reumatikus gerincbántalmak,
•degeneratív ízületi és gerinc eredetű megbetegedések,
•a lágyrészek reumás betegségei,
•sérüléseket, ill. műtéteket követő gyulladások, fájdalmas duzzanatok esetében.
Az elhúzódó hatóanyagleadás miatt a retard tabletta nem alkalmas a kezelés megkezdésére olyan esetekben, ahol gyors hatásbeállás szükséges.

2.TUDNIVALÓK AZ IBUPROFEN SANDOZ 800 MG RETARD TABLETTA SZEDÉSE ELŐTT

Ne szedje az Ibuprofen Sandoz 800 mg retard tablettát
•Ibuprofén, ill. a retard tabletta egyéb összetevői iránti ismert túlérzékenység esetén,
•tisztázatlan vérképzőszervi megbetegedésekben,
•gyomor- és/vagy nyombélfekély esetén,
•ha más gyulladásgátló készítmény vérzést vagy átfúródást okozott a gyomor-bélrendszerében
•ha van kiújuló gyomor-bélrendszeri fekélye vagy vérzése
•aktuálisan fennálló gyomor-bélrendszeri, agyérrendszeri vagy egyéb vérzés esetén,
•súlyos szívelégtelenség esetén,
•súlyos máj-és veseműködési zavar
•terhesség harmadik harmadában,
•18 év alatti gyermek és serdülő,
•ha más gyulladásgátló készítmény (pl. Istopirin, Aspirin, Kalmopyrin, Naprosyn, Apranax, stb.) asztmás rohamot, náthát, csalánkiütést vagy más túlérzékenységi reakciót váltott ki.
•Kórelőzményben szereplő vagy jelenleg is fennálló hörgőgöcs, nátha vagy csalánkiütés, különösen, ha ezek szalicilát vagy más nem szteroid gyulladásgátló készítmények szedésével összefüggésben jelentkeztek.
Az Ibuprofen Sandoz 800 mg retard tabletta fokozott elővigyázatossággal alkalmazható
•Megállapított veleszületett vérképzési zavarok esetén (indukálható porfíria),
•megállapított autoimmun betegségekben (szisztémás lupusz eritematózusz és kevert kollagén-betegségek),
•gyomor- és bélpanaszok, vagy korábbi gyomor- és nyombélfekély, ill. a kórelőzményben bélgyulladás (kolitisz ulceróza, Crohn-betegség) esetén,
•magas vérnyomású és/vagy szívelégtelenségben szenvedő betegeknél,
•vesekárosodás esetén,
•súlyos májkárosodás esetén,
•közvetlenül sebészeti beavatkozások után,
•terhesség első és második harmadában és a szoptatás időszakában,
•60 éves kor felett.
Súlyos bőrreakciók, túlérzékenységi reakciók
Nem szteroid gyulladásgátlók használatával kapcsolatban nagyon ritkán súlyos, néha életveszélyes bőrreakciókról is beszámoltak). E reakciók kockázata a kezelés kezdetén a legnagyobb.
Bőrkiütés, nyálkahártyasérülés, vagy a túlérzékenység bármely más tünete (pl. légzési nehézség, a torok szűkülete, az ajkak, a nyelv vagy az arc duzzanata, vagy csalánkiütés esetén azonnal hagyja abba az Ibuprofen Sandoz retard tabletta szedését. Haladéktalanul forduljon kezelőorvosához.
Fontos!
Asztmában, szénanáthában, orrnyálkahártya-duzzanatban (orrpolip), vagy krónikus hörgőszűkülettel járó légzőszervi megbetegedésekben, vagy krónikus légúti fertőzésekben (különösen szénanátha eredetű tünetekkel) szenvedő betegek gyakrabban reagálnak az Ibuprofen Sandoz 800 mg retard tabletta alkalmazására asztmás rohamokkal, helyi bőr- és nyálkahártya duzzanatokkal, vagy csalánkiütéssel, mint más betegek.
Ezek a betegek az Ibuprofen Sandoz 800 mg retard tablettát csak meghatározott óvintézkedések és orvosi ellenőrzés mellett szedhetik.
Ugyanez érvényes azokra a betegekre, akik más anyagokra is túlérzékenységi reakciók, pl. bőrreakciók, viszketés vagy csalánkiütés kialakulásával reagálnak.
Az Ibuprofen Sandoz 800 mg retard tablettához hasonló készítmények alkalmazása során kismértékben fokozódhat a szívinfarktus (miokardiális infarktus) vagy sztrók (agyi érkatasztrófa) kialakulásának kockázata, különösen nagyobb adagok hosszabb ideig történő alkalmazása esetén. Ne lépje túl a javasolt adagot és az 5 napos kezelési időtartamot!
Amennyiben szívproblémái vannak vagy előzőleg volt sztrókja, illetve úgy gondolja, hogy ezen állapotok kialakulásának kockázata az Ön esetében fennáll (pl. ha magas a vérnyomása, cukorbeteg, magas a koleszterinszintje vagy dohányzik), a kezelését beszélje meg orvosával vagy gyógyszerészével.
Az ibuprofén megnehezítheti a fogamzást. Forduljon orvosához, ha terhes vagy terhességet tervez, vagy problémái vannak a fogamzással.
A tartósan túladagolt, nem rendeltetésszerűen alkalmazott ibuprofén fejfájást okozhat, mely nem kezelhető az ibuprofén megemelt dózisával.
Műtéti beavatkozás előtt való bevételéről az orvost vagy fogorvost tájékoztatni kell.
Az Ibuprofen Sandoz 800 mg retard tabletta egyidejű alkalmazása bizonyos ételekkel vagy italokkal
A retard tablettát szétrágás nélkül, bőséges folyadékkal kell bevenni. Éhgyomorra nem tanácsos bevenni. Érzékeny gyomrú betegek a retard tablettákat étkezés közben vegyék be!
Az Ibuprofen Sandoz 800 mg retard tabletta szedése alatt mellőzze az alkoholfogyasztást, ugyanis fokozódhatnak a gyógyszer mellékhatásai!
Terhesség és szoptatás
Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Nem áll rendelkezésre elegendő tapasztalat a gyógyszer biztonságos humán alkalmazásának alátámasztására a terhesség, valamint a szoptatás alatt.
Az Ibuprofen Sandoz 800 mg retard tabletta a terhességet és/vagy az embrionális/magzati fejlődést károsan befolyásolhatja, a vetélés és a szívproblémák, a gyomorproblémák kockázatát növeli.
A szív- és keringési betegségek abszolút kockázata emelkedett. A kockázat a dózissal és a terápia időtartamával együtt nőtt.
A terhesség első és második harmadában a készítmény csak feltétlen orvosi javaslat esetén szedhető, a terápia ideje a lehető legrövidebb legyen.
Az ibuprofén alkalmazása terhesség harmadik harmadában ellenjavallt.
Az ibuprofén átjut az anyatejbe. A szoptatási idő alatt lehetőség szerint kerülni kell használatát.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A gyógyszer még rendeltetésszerű használat esetén is oly mértékben megváltoztathatja a reakciókészséget, hogy az veszélyeztetheti az utcai forgalomban történő aktív részvételt, továbbá korlátozhatja a gépeken történő munkavégzés képességét. Alkoholfogyasztás jelentősen fokozza a gyógyszer ezen mellékhatását. Ezért az orvos egyedileg határozhatja meg, hogy a gyógyszer milyen mennyisége és mely adagolási módon történő alkalmazása mellett szabad járművet vezetni, vagy baleseti veszéllyel járó munkát végezni.
Fontos információk az Ibuprofen Sandoz 800 mg retard tabletta egyes összetevőiről
Cukorbetegek vegyék figyelembe, hogy 1 retard tabletta 0,02 kenyéregységet tartalmaz.
A kezelés ideje alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett és/vagy alkalmazott egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.
Más gyógyszer egyidejűleg csak a kezelőorvos beleegyezésével szedhető, mivel az együttes alkalmazás során jelentősen módosulhat a gyógyszerek hatása.
Figyeljen arra, hogy az itt megadott adatok a gyógyszer rövid ideig történő szedésére is vonatkoznak!
•Digoxinnal (szívműködést erősítő szer), fenitoin- (görcsroham kezelésére) ill. lítium-készítményekkel (szellemi és lelki zavarok kezelésére) együttadagolva megemelheti ezen gyógyszerek plazmaszintjét.
•Csökkenti a diuretikumok (vízhajtók) és antihipertenzív gyógyszerek (vérnyomáscsökkentő szerek) hatását.
•Káliummegtakarító vízhajtókkal együtt adva a káliumszint növekedését okozhatja a plazmában. Ezért együttadásukkor ellenőrizni kell a vér lítium-, ill. káliumkoncentrációját.
•Glükokortikoidokkal vagy más nem szteroid gyulladás- és fájdalomcsökkentő szerekkel történő együtt adásakor fokozódhat a gyomor-bélrendszerben fellépő mellékhatások veszélye.
•Metotrexát adás előtt vagy után 24 órával beadott Ibuprofen Sandoz 800 mg retard tabletta megnövekedett metotrexát koncentrációt eredményezhet, ami toxikus hatásának fokozódásához vezethet.
•Az Ibuprofen Sandoz kiválasztódását késleltethetik a probenecid vagy szulfinpirazon tartalmú (köszvény kezelésére) készítmények.
•Egyes esetekben beszámoltak az Ibuprofen Sandoz 800 mg retard tabletta és a véralvadást csökkentő szerek vagy az antidepresszáns szerek egy csoportjának (szelektív szerotonin újrafelvétel gátlók vagy SSRI-k) kölcsönhatásáról. A kölcsönhatás miatt a gyomor-bélrendszeri vérzés kockázata nagyobb. A véralvadás idejét még kis dózisban adott acetilszalicilsav is megnyújthatja. Együttes terápiás alkalmazás során javallt a véralvadás ellenőrzése.
•Ibuprofén és takrolimusz egyidejű alkalmazása fokozza a vesekárosodást.
•Ibuprofén és zidovudin együttes szedésekor a HIV-pozitív, vérzékeny betegek vérképelváltozásának fokozott kockázata áll fenn.
•Klinikai vizsgálatok eddig nem mutattak ki kölcsönhatást az ibuprofén és a szájon át szedett antidiabetikumok (cukorbetegségek kezelésére szolgáló gyógyszerek) között. Elővigyázatosságból azonban rendszeresen ellenőrizze kontrollvizsgálattal a vérképet és a vércukor szintjét!
•Vizsgálati adatok alapján feltételezik, hogy együttadáskor az ibuprofen gátolhatja a kis dózisú aszpirin vérlemezke összecsapódást gátló hatását.
•Kerülendő az Ibuprofen Sandoz 800 mg retard tabletta és más, nem szteroid gyulladásgátló szer együttes alkalmazása!
Az Ibuprofen Sandoz 800 mg retard tabletta szedése alatt mellőzze az alkoholfogyasztást!

3.HOGYAN KELL SZEDNI AZ IBUPROFEN SANDOZ 800 MG RETARD TABLETTÁT?


Felnőttek egyszeri adagja: legfeljebb 1 retard tabletta (800 mg ibuprofénnek felel meg).
Szokásos adagja – a kórkép súlyosságának megfelelően – naponta 1-2-szer 1 retard tabletta.
Napi egynél több tabletta alkalmazása esetén a tabletták bevétele között arányos, több órányi időköznek kell eltelnie.
Gyermekeknek és serdülőkorúaknak a készítmény magas hatóanyagtartalma miatt nem adható.
60 év feletti betegek adagjait fokozott gondossággal állapítja meg az orvos.
Megfelelő terápiás választ követően az adagolás – a tünetekhez igazítva – a legkisebb, még kielégítő dózisokra csökkentendő.
A tablettát szétrágás nélkül bőséges folyadékkal, étkezés közben vagy után kell bevenni.
Reumatikus megbetegedések kezelésében az ibuprofén alkalmazását huzamosabb ideig is előírhatja az orvos.
Figyelmeztetés
Huzamosabb ideig történő ibuprofén-kezelés során a máj- és veseműködést, valamint a vérképet rendszeresen ellenőrizni kell!
Ha az előírtnál több Ibuprofen Sandoz 800 mg retard tablettát vett be:
Haladéktalanul keresse meg kezelőorvosát vagy a legközelebbi kórház sürgősségi osztályát! Vigye magával a gyógyszer dobozát is!
Ha elfelejtette bevenni az Ibuprofen Sandoz 800 mg retard tablettát:
Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott tabletta pótlására.
Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

4.LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Mint minden gyógyszer, így az Ibuprofen Sandoz 800 mg retard tabletta is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Az alábbi nemkívánatos gyógyszerhatásokra dózisfüggők és egyénileg különbözőek. Különösen a gyomor-bélvérzések (fekélyek, nyálkahártyahiány, gyomornyálkahártya-gyulladások) kialakulásának kockázata függ a bevett mennyiségtől és az alkalmazás idejétől.
Az Ibuprofen Sandoz 800 mg retard tablettához hasonló készítmények alkalmazása során kismértékben fokozódhat a szívinfarktus (miokardiális infarktus) vagy sztrók (agyi érkatasztrófa) kialakulásának kockázata.
Nagyon gyakori mellékhatások (10 beteg közül több mint egynél fordul elő):
•Gyomor-bélpanaszok, mint gyomorégés, hasfájás, émelygés, hányás, felfúvódás, hasmenés, székrekedés és kismértékű gyomor-bélvérzés, amelyek kivételes esetekben vérszegénységet is okozhatnak.
Gyakori mellékhatások (10 beteg közül kevesebb mint egynél, de 100 közül több mint egynél fordul elő):
•Vérzéssel vagy átfúródással járó gyomor-bélfekély, mely néha halálos kimenetelű különösen idős betegek esetén. Fekélyes szájgyulladás, vastagbélgyulladás és a Crohn betegség súlyosbodása.
•Központi idegrendszeri zavarok, így izgatottság, fejfájás, fáradtság, ingerlékenység, álmatlanság, szédülés.
Nem gyakori mellékhatások (100 beteg közül kevesebb mint egynél, de 1000 közül több mint egynél fordul elő):
•gyomorhurut
•látási zavarok
•a vese súlyos működési zavara, vesegyulladás, melyet akut veseelégtelenség kísérhet
Az alábbi mellékhatások előfordulása ritka (1000 beteg közül kevesebb mint egynél, de 10 000 közül több mint egynél fordul elő):
•Bőrkiütéssel és viszketéssel járó túlérzékenységi reakciók, valamint vérnyomáscsökkenéssel járó vagy nem járó asztmás rohamok.
•Különösen magas vérnyomású betegeken vagy veseelégtelenségben szenvedőkön folyadékgyülem (ödéma) alakulhat ki.
Az alábbi mellékhatások előfordulása nagyon ritka (10 000 beteg közül kevesebb mint egynél fordul elő, ide értve az egyedi eseteket is ):
•A vérképzés zavarai (agranulocitózis, anémia, leukopénia, páancitopenia, trombocitopénia - a vért alkotó sejtes elemek számának csökkenése), melynek korai tünetei: erős levertség, láz, influenzaszerű panaszok, torokfájás, orr és bőr vérzékenysége, felületi szájsebek. Tartós kezelés esetén orvosa rendszeresen ellenőrizni fogja a vérképét.
•Nyelőcsőgyulladás, hasnyálmirigy gyulladás, bélrendszeri szűkületek kialakulhatnak. A gyógyszer szedését függessze fel és haladéktalanul forduljon orvoshoz, ha erős fájdalmat érez a gyomor felső részén, ha széklete véres, ill. ha vért hány!
•Bizonyos vírus fertőzés (pl. bárányhimlő-fertőzés) során komoly bőrfertőzéseket és lágyszöveti szövődményeket okozhat.
•Májelégtelenség, heveny májgyulladás (hepatitisz). Huzamosabb ideig tartó terápiás kezelés májkárosodáshoz vezethet, ezért orvosa májfunkcióját rendszeresen ellenőrizni fogja.
•Fülcsengés is előfordulhat.
•Az ún. nem szteroid gyulladásgátlók - mint az ibuprofén is – szájon át történő alkalmazásakor
fertőzéses eredetű gyulladásos állapot alakulhat ki. Amennyiben ezen gyógyszer szedése alatt fertőzés jelei mutatkoznak, ill. azok súlyosbodnak, haladéktalanul forduljon orvoshoz!
•Folyadékgyülem (ödéma), magas vérnyomás (hipertónia) és szívelégtelenség előfordulhat.
•Hólyagos reakciók, mint hámlásos bőrgyulladás, Stevens-Johnson szindróma, felhám elhalása, és folyadékgyülemmel járó egyéb bőrelváltozások jelentkezhet. Hajhullás előfordulhat.
•Depresszió, pszichotikus reakciók.
•A vese szerkezeti károsodása és megemelkedett húgysav-szérumkoncentráció alakulhat ki, ezért a kezelés alatt a veseműködést rendszeresen ellenőrizni kell.
•Súlyos túlérzékenységi reakciók is kialakulhatnak. Tünetei: arcödéma, nyelv duzzanata, a légutak beszűkülésével gégeödéma, légszomj, szapora szívverés, vérnyomáscsökkenés egészen a veszélyes sokkos állapot kialakulásáig. Ilyen tünetek fellépésekor azonnali orvosi segítség szükséges.
•Steril agyhártyagyulladás tünetei előfordulhatnak: tarkómerevség, fejfájás, émelygés, hányás, láz vagy öntudatzavar. Veszélyeztetettnek tűnnek az autoimmun betegségben (SLE, kevert kollagenózis) szenvedők.
Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

5.HOGYAN KELL AZ IBUPROFEN SANDOZ 800 MG RETARD TABLETTÁT TÁROLNI?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
Legfeljebb 25°C-on tárolandó.
A dobozon feltüntetett lejárati idő után ne szedje az Ibuprofen Sandoz retard tablettát . A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik
A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét

6.TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Mit tartalmaz az Ibuprofen Sandoz 800 mg retard tabletta
A készítmény hatóanyaga: 800 mg ibuprofén retard tablettánként.
Egyéb összetevők: glükóz-monohidrát, povidon K30, szacharóz-palmitát, sztearinsav, talkum, magnézium-sztearát.
Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Fehér színű, hosszúkás alakú, mindkét oldalán domború felületű, mélynyomású törővonallal ellátott retard tabletta.
Törési felülete fehér színű.
A törővonal csak a széttörés elősegítésére és a lenyelés megkönnyítésére szolgál, nem arra, hogy a készítményt egyenlő adagokra ossza.
20 db, ill. 50 db retard tabletta fehér, átlátszatlan, buborékcsomagolásban és dobozban.
OGYI-T-7037/01.Ibuprofen Sandoz 800 mg retard tabletta 20x
OGYI-T-7037/02.Ibuprofen Sandoz 800 mg retard tabletta 50x
A forgalomba hozatali engedély jogosultja:
Sandoz Hungária Kft., 1034 Budapest, Tímár u. 20., Magyarország
Telefon: +36 1 430 2890, Fax: +36 1 430 2899
e-mail: info.hungary@sandoz.com
Honlap: www.sandoz.hu
Gyártó:
Salutas Pharma GmbH
39179 Barleben,
Németország
A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2009. december 30.

A termék megrendeléshez kérem lépjen be a felhasználónevével, vagy regisztráljon.