Mi is az a metabolikus szindróma?

Tulajdonképpen egy komplex- anyagcsere- betegség, mely fokozza szív-és érrendszeri betegségek kockázatát.


Jellemzői a hasi típusú elhízás, cukorbetegség, vérzsír illetve koleszterinszint -beli eltérések, magas vérnyomás egyidejű jelenléte, illetve ezek közül legalább kettőé.


Ma 200 millió ember szenved 2-es típusú cukorbetegségben, akiknek száma évről évre nő. A betegség felfedezésekor az erek állapota általában azonos az infarktuson átesett nem cukorbetegekével (mely a magas vércukor érkárosító hatásának köszönhető). 
A betegség kezelésének alapvető célja , hogy csökkentsük, a szív- és érrendszeri betegségek előfordulásának valószínűségét, mint az infarktus, az agyvérzés, koszorúér-betegség. Ezen betegségek kialakulásában jelentős szerepet játszik a táplálkozás és az életmód, így a megelőzésben és kezelésben is hangsúlyos.
A hasi elhízás jelentősen növeli az említett betegségek valószínűségét. A testsúly csökkentése a kórkép összes tényezőjét kedvezően befolyásolja: csökken a vérnyomás, a vércukorszint, a koleszterin-szint. A rövid távú, extrém összetételű diétákról elmondható, hogy tartós hatás nem érhető el velük és mellékhatások is jelentkezhetnek. Tartós eredmény eléréséhez javasolt, hogy 6-12 hónap alatt csökkenjen a súlyunk 7-10 %-kal, valamint a csökkentett energiatartalmú étkezést sporttal egészítsük ki. ( napi 10-15 perces séta és kerékpározás is segít.) A mozgás intenzitását fokozatosan növeljük, pulzusszámunk ne emelkedjen túl magasra. (200-ból vonjuk ki az életkorunkat, e fölé ne emelkedjen.)
Vércukorszintünkre kedvező a csökkentett zsírtartalmú illetve módosított zsírösszetételű diéta, azaz az össz -kalóriabevitelünk 30%-ánál kevesebb legyen a zsír, amelynek 8-10 %-a legyen telítetlen zsír. ( növényi eredetű zsiradékok, olíva olaj, halak), csökkentsük az állati eredetű zsírok bevitelét.
Együnk naponta többször keveset, fokozzuk a rost-bevitelt, csökkentsük az egyszerű cukrok fogyasztását. (édességek, cukros üdítőitalok) Gyógyszeres segítség is igénybe vehető : zsírfelszívódást csökkentő szerek vény nélkül is kaphatóak, míg az étvágyat csökkentő szerek orvosi rendelvényre vásárolhatóak. Számos étrendkiegészítő is segíthet célunk elérésében. Ajánlott gyümölcsök, zöldségek, halak és rostfélék fokozott fogyasztása.
A metabolikus szindróma jellemzője lehet a magas LDL- koleszterin-szint , a csökkent HDL- szint, illetve a megemelkedett vérzsír szint.
A testsúly csökkentése, a csökkentett zsírbevitel, a testmozgás alapvetően fontos, bizonyos szint felett azonban gyógyszeres kezelésre van szükség. A halolajban található omega 3 zsírsavak (EPA és DHA) jelentősen csökkentik a vérzsír szintjét,, amelynek egyetlen mellékhatása a halszagú lehelet lehet.
A vérnyomás a fogyással egyértelműen csökken, a testmozgás, a sóbevitel csökkentése hozzájárul ehhez. Amennyiben ezzel nem tudunk eredményt elérni, akkor szükségessé válik a gyógyszer.

A fejlett országokban és Magyarországon is a vezető halálokok közé tartoznak a szív és érrendszeri megbetegedések. A mozgásszegény életmód, az elhízás metabolikus szindrómához, majd szív és érrendszeri betegségekhez vezet., mely ellen sokat tehetünk. Testsúlyunk normál értéken tartása, a sportolás, az egészséges táplálkozás segítenek ezen betegségek elkerülésében. Fontos, hogy rendszeresen ellenőriztessük a vérnyomás, vércukor és koleszterin-szint értékeinket, hogy tájékozódjunk egészségi állapotunkról, és időben védekezhessünk e betegségek ellen.

 
Gyógyszerárunkban lehetőség van ezen paraméterek ellenőrzésére, látogasson el hozzánk!