Terhesség és a gyógyszerek

Ha kismamaként feltesszük a kérdést, hogy milyen gyógyszert használhatunk , a leggyakoribb válasz, hogy lehetőleg semmit ne vegyünk be. Azonban vannak esetek, amikor mégis szükség van rájuk.


Epilepsziában, magas vérnyomásban, elégtelen pajzsmirigy-működésben szenvedő nők is vállalhatnak gyermeket, azonban ilyenkor a gyógyszerelés gondos odafigyelést igényel, valamint olyan szereket alkalmaznak, amelyekkel már van klinikai tapasztalat.
A terhesség alatti fertőzéseket kezelni kell, ugyanis korszüléshez vezethet. Az antibiotikumok, gomba-és parazita ellenes szerek közül számos szer biztonsággal alkalmazható, amelyet az orvos egyénileg mérlegel.

Láz- és fájdalomcsillapításra

ha már a borogatás nem használ elsősorban a paracetamol javasolható, a terhesség bármelyik időszakában szedhető. Az egyéb gyógyszereket lehetőleg kerüljük, amennyiben szükséges, akkor ibuprofen, diklofenac terápia az első két harmadban alkalmazható.

Megfázás

esetén jótékony hatásúak a különböző gyógyteák (hárs, kamilla), az illóolajokkal való inhalálás.
Hányinger ellen a B6 vitaminon kívül a gyömbér is hatásos lehet. Reggelente a felkelés előtt célszerű néhány falat kis részletekben való elfogyasztása.


A gyomorégést

elkerülendő ügyeljünk arra, hogy a gyomor ne legyen túltelített, inkább többször keveset együnk, illetve igyunk gyógyvizeket.

Gyakori panasz a székrekedés.

A bő folyadékfogyasztás és a rostokban gazdag étrend alapvető fontosságú. A zabkorpa, búzakorpa, lenmag fokozzák a belek mozgását. Amennyiben ez nem elegendő, úgy az úgynevezett ozmotikus hashajtók szedése javasolható. (Duphalac, Laevolac-Lactulóz). Bár sokáig ellenjavalltnak tartották, egy újabb vizsgálat alapján, melyet Czeizel és munkatársai végeztek megfelelő adagolás mellett biztonsággal alkalmazható a szenna és az aloe is.

Bármilyen gyógyszert is szeretnénk beszedni mindig forduljunk előtte szakemberhez, orvoshoz vagy gyógyszerészhez.