• Dulcolax bélben oldódó drazsé

Dulcolax bélben oldódó drazsé

1345 Ft

1564 Ft

A székrekedés egyszeri, ill. rövid távú kezelésére szolgál. Ezen kívül diagnosztikai vizsgálatok előkészítésére, műtét előtti és utáni kezelésekre is alkalmas.

A termék megrendeléshez kérem lépjen be a felhasználónevével, vagy regisztráljon.

 betegtájékoztató

biszakodil
Olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mely az Ön számára fontos információkat tartalmaz.
Ez a gyógyszer orvosi rendelvény nélkül kapható. Mindemellett az optimális hatás érdekében elengedhetetlen e gyógyszer körültekintő alkalmazása.
Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.
További információkért vagy tanácsért forduljon gyógyszerészéhez.
-Sürgősen forduljon orvosához,, ha tünetei egy héten belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.
Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.
A betegtájékoztató tartalma:
1.Milyen típusú gyógyszer a Dulcolax 5 mg bélben oldódó bevont tabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?
2.Tudnivalók a Dulcolax 5 mg bélben oldódó bevont tabletta szedése előtt
3.Hogyan kell szedni a Dulcolax 5 mg bélben oldódó bevont tablettát?
4.Lehetséges mellékhatások
5.Hogyan kell a Dulcolax 5 mg bélben oldódó bevont tablettát tárolni?
6.További információk

 

 

1.MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A DULCOLAX 5 MG BÉLBEN OLDÓDÓ BEVONT TABLETTA ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

A Dulcolax a székrekedés egyszeri, ill. rövid távú kezelésére szolgál. Ezen kívül diagnosztikai vizsgálatok előkészítésére, műtét előtti és utáni kezelésekre is alkalmas, valamint olyan körülmények előfordulása esetén, amikor a székletürítés megkönnyítésére van szükség, ilyen esetben a Dulcolax orvosi ellenőrzés mellett adható.
Hatóanyaga, a biszakodil helyileg ható hashajtó.
A vastagbélben alakul át a hatóanyag aktív formájává és a vastagbél nyálkahártyájának stimulálása révén fokozza annak perisztaltikus mozgását, hashajtó hatását 6-12 óra múlva fejti ki.

 

 

2.TUDNIVALÓK A DULCOLAX 5 MG BÉLBEN OLDÓDÓ BEVONT TABLETTA SZEDÉSE ELŐTT

Ne szedje a Dulcolax 5 mg bélben oldódó bevont tablettát, ha a következő betegségek, állapotok (ellenjavallatok) állnak fenn:
a készítmény hatóanyagával, vagy bármely más összetevőjével szemben fennálló túlérzékenység, allergia (pl. biszakodil-, vagy szacharóz, laktózérzékenység stb.),
bélelzáródás,
gyomor- és bélrendszeri gyulladás,
émelygéssel, hányással járó tisztázatlan eredetű hasi fájdalom (mely súlyosabb betegség jele lehet),
súlyos vízveszteség, az ionegyensúly felborulása esetén, (pl. hányással vagy tartós, magas lázzal járó állapotokban),
heveny hasi tünetek pl. vakbélgyulladás.
A Dulcolax fokozott elővigyázatossággal alkalmazható
Mint minden hashajtót, a Dulcolaxot sem szabad szedni folyamatos napi alkalmazásban, ill. hosszú időn keresztül. Ha huzamosan hashajtó alkalmazása szükséges, ki kell vizsgálni a székrekedés okát.
Hosszú ideig túlzott alkalmazása folyadék-, só- (elektrolit) és különösen káliumvesztéshez vezethet, ami fáradtságérzést és izomgyengeséget okozhat.
Idült székrekedés esetén orvoshoz kell fordulni.
Dulcolaxot szedő betegeken kialakult szédülésről és/vagy szinkópéról (átmeneti eszméletvesztés, az agyi vérellátás múló elégtelensége miatt) is beszámoltak. Ezeket a rosszulléteket nem feltétlenül a Dulcolax idézte elő, hanem inkább a székletürítést elősegítő préselés okozta.
Gyermekek nem szedhetnek hashajtót orvosi javallat nélkül.
A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek
Feltétlenül tájékoztassa orvosát, gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is!
A vizelethajtókkal és gyulladáscsökkentő kortikoszteroidokkal való egyidejű alkalmazása a víz- és ionháztartás zavarát okozhatja (káliumvesztés). Ez különösen szívglikozidok (bizonyos szívre ható gyógyszerek) szedése esetén fontos, mivel megnöveli a szívglikozidokra való érzékenységet, a szívglikozid gyógyszerek (pl. digoxin) hatása nem kívánatos mértékben fokozódik..
A bevont tabletta speciális bevonatot tartalmaz, ezért nem szabad együtt szedni a gyomorsavcsökkentő gyógyszerkészítményekkel, pl. savlekötőkkel, szódabikarbónával vagy ún. protonpumpagátló szerekkel.
A Dulcolax egyidejű bevétele bizonyos ételekkel vagy italokkal
A bevont tabletták speciális bevonata miatt tejjel egyidejűleg nem szabad bevenni.
Terhesség és szoptatás
Mint minden gyógyszer, a Dulcolax g is terhesség alatt csak orvosi tanácsra alkalmazható. Nem ismert, hogy a biszakodil kiválasztódik-e az anyatejbe, ezért alkalmazása szoptató anyáknak nem ajánlott.
Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A készítménynek a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeket befolyásoló hatásait nem vizsgálták.
Fontos információk a Dulcolax 5 mg bélben oldódó bevont tabletta egyes összetevőiről
1 bevont tabletta 33,2 mg laktózt (tejcukor) tartalmaz, a felnőttek és 10 évesnél idősebb gyermekek által naponta bevehető maximális adag pedig 66,4 mg–ot. A röntgenes vizsgálatokhoz felnőttek által naponta bevehető mennyiség 132,8 mg laktózt tartalmaz.
1 bevont tabletta 23,4 mg szacharózt (közönséges cukor) tartalmaz, a felnőttek és 10 évesnél idősebb gyermekek által naponta bevehető maximális adag pedig 46,8 mg-ot. A röntgenes vizsgálatokhoz felnőttek által naponta bevehető mennyiség 93,6 mg szacharózt tartalmaz.
Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

 

 

3.HOGYAN KELL SZEDNI A DULCOLAX 5 MG BÉLBEN OLDÓDÓ BEVONT TABLETTÁT?

Amennyiben a kezelőorvos másképpen nem rendeli, a készítmény szokásos adagja:
Székrekedés rövid idejű kezelésére:
Felnőtteknek és 10 éven felüli gyermekeknek:
1-2 bevont tabletta este, ami másnap reggelre eredményez székletürítést.
Gyermekeknek 4 és 10 év között este 1 bevont tabletta.
Gyermekkori alkalmazásához az orvos tanácsát kell kikérni.
Diagnosztikai vizsgálatok előkészítésére és műtét előtt:
A belek teljes kiürítésére a felnőttek javasolt adagja 2-4 bevont tabletta a megelőző este, majd egy gyors hatású hashajtó (pl. hashajtó végbélkúp) a következő reggel a vizsgálat, vagy műtét előtt.
Négy éves, vagy annál idősebb gyermekek esetében egy bevont tabletta este, majd egy gyors hatású, gyermekeknek adható hashajtó készítmény (pl. kúp) a vizsgálat, műtét reggelén.
A bevont tablettákat egészben, szétrágás nélkül, elegendő vízzel este, étkezés után kell bevenni, ami másnap reggelre eredményez székletürítést.
Ha az előírtnál több Dulcolaxot vett be (túladagolás):
Nagyon fontos az orvos vagy a mellékelt betegtájékoztató által előírt adagolás betartása.
Ha Ön véletlenül több bevont tablettát vett be, haladéktalanul kérdezze meg orvosától, mi a teendő vagy forduljon a legközelebbi kórház sürgősségi osztályához.
Tünetek
Nagy adagok bevétele után hasmenés jelentkezhet (híg-vizessé válhat a széklet), hasi görcsök léphetnek fel, számottevő kálium- és elektrolit-vesztés következtében pedig fáradékonyság és izomgyengeség jelentkezhet.
A Dulcolax tartós túladagolása, más hashajtókhoz hasonlóan idült hasmenést, hasi fájdalmat, hipokalémiát (alacsony kálium-vérszint), másodlagos aldoszteron-túltermelést a mellékvesékben és vesekőképződést okozhat. Idült, hosszan tartó hashajtó-használat esetén vesetubulus-károsodás, metabolikus alkalózis (anyagcsere eredetű lúgosság), és hipokalémiás izomgyengeség is kialakulhat.
Túladagolás esetén forduljon orvoshoz!
Ha elfelejtette bevenni gyógyszerét:
Másnap nem számíthat hatásra. A soron következő adagolási időpontban ne alkalmazzon dupla adagot!

 

 

4.LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Mint minden gyógyszernek, a Dulcolax 5 mg bélben oldódó bevont tablettának is lehetnek mellékhatásai, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
A mellékhatásokat a következő gyakoriságok alapján értékelik:
Nagyon gyakori: 10 beteg közül több, mint 1 kezelt betegnél jelentkezik.
Gyakori: 100 beteg közül 1 ‑10 kezelt betegnél jelentkezik.
Nem gyakori: 1000 beteg közül 1 ‑10 kezelt betegnél jelentkezik.
Nagyon ritka: 10 000 beteg közül kevesebb, mint 1 kezelt betegnél jelentkezik.
Nem ismert: a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg a gyakoriság.
A Dulcolax esetén a következő mellékhatások jelentkezhetnek:
Gyakori mellékhatások: kellemetlen hasi panaszok (ún. hasi diszkomfort), hasi görcsök és hasi fájdalom, émelygés, hasmenés.
Nem gyakori mellékhatások: hányás.
Ismeretlen gyakoriságú: bélgyulladás, a bőr alatti szövetek nagy kiterjedésű duzzanatával járó allergiás reakció, amely érintheti az arcot és a garatot is (angioödéma). Ez az angioödéma az érintett testtájtól függően veszélyes is lehet, pl. légzési nehézséget okozhat. Emellett túlérzékenységi reakciók, anafilaxiás reakciók fordulhatnak elő (a súlyos allergiás reakciók akár életveszélyesek is lehetnek).
Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet is észlel, kérjük, értesítse orvosát, vagy gyógyszerészét.

 

 

5.HOGYAN KELL A DULCOLAX 5 MG BÉLBEN OLDÓDÓ BEVONT TABLETTÁT TÁROLNI?

Legfeljebb 30°C-on tárolandó.
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A gyógyszert csak a csomagoláson feltüntetett lejárati időn belül szabad felhasználni. A csomagoláson feltüntetett lejárati idő után ne szedje a Dulcolax 5 mg bevont tablettát. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik
A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

 

 

6.TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Mit tartalmaz a Dulcolax 5 mg bélben oldódó bevont tabletta?
A készítmény hatóanyaga: 5 mg biszakodil bevont tablettanként.
Egyéb összetevők: magnézium-sztearát, glicerin, oldódó kukoricakeményítő, kukoricakeményítő, laktóz-monohidrát, fehér viasz, karnaubaviasz, sellak, makrogol 6000, sárga vas-oxid (E172), titán-dioxid (E171), ricinusolaj, metakrilsav-metil-metakrilát-kopolimer (1:1), metakrilsav-metil-metakrilát-kopolimer (1:2), akáciamézga, talcum, szacharóz.
Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
30 db bélben oldódó bevont tabletta fehér átlátszatlan PVC/PVDC/Al buborékcsomagolásban és dobozban.
A forgalomba hozatali engedély jogosultja:
Boehringer Ingelheim International GmbH
Binger Strasse 173
D-55216 Ingelheim am Rhein
Németország
Gyártó:
Delpharm Reims
10 Rue Colonel Charbonneaux
F-51100 Reims
Franciaország
OGYI-T–7240/01
A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2010. 04. 02.

A termék megrendeléshez kérem lépjen be a felhasználónevével, vagy regisztráljon.