• Laevolac-Laktulóz 670g szirup 500ml

Laevolac-Laktulóz 670g szirup 500ml

2431 Ft

Alkalmazható székrekedés, májeredetű szisztémás enkefalopátia (az agyműködés zavara, amely súlyos májkárosodás /pl. májzsugor/ következtében alakulhat ki) megelőzésere és kezelésere.

A termék megrendeléshez kérem lépjen be a felhasználónevével, vagy regisztráljon.

 betegtájékoztató

Laktulóz
Olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mely az Ön számára fontos információkat tartalmaz.
Ez a gyógyszer orvosi rendelvény nélkül kapható. Mindemellett az optimális hatás érdekében elengedhetetlen e gyógyszer körültekintő alkalmazása.
Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.
További információkért vagy tanácsért forduljon gyógyszerészéhez.
Sürgősen forduljon orvosához, ha tünetei két héten belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.
Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.
A betegtájékoztató tartalma:
1.Milyen típusú gyógyszer a Laevolac-laktulóz szirup és milyen betegségek esetén alkalmazható?
2.Tudnivalók a Laevolac-laktulóz szirup szedése előtt
3.Hogyan kell alkalmazni a Laevolac-laktulóz szirupot?
4.Lehetséges mellékhatások
5.Hogyan kell a Laevolac-laktulóz szirupot tárolni?
6.További információk

 

 

1.MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A LAEVOLAC-LAKTULÓZ SZIRUP ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

Milyen típusú gyógyszer a Laevolac-laktulóz szirup?
A Laevolac-laktulóz szirup hatóanyaga, a laktulóz, egy D-galaktóz és egy fruktóz cukoregységből álló szénhidrát-származék. Hatását a vastagbélben fejti ki, ahol a bélbaktériumok hatására szerves savak, elsősorban tejsav és ecetsav keletkezik belőle. A savképződés hatására fokozódnak a bélmozgások és emelkedik a széklet víztartalma (székletlágyító hatás).
A nagyobb adagokban szedett laktulóz hatására – a béltartalom savanyodásának következtében – fokozódik a nitrogén-tartalom széklettel történő ürülése és csökken a vér ammóniaszintje. Ezek a hatások magas vér-ammóniaszint esetén terápiásan hasznosíthatók.
Májműködési zavarok miatt kialakuló agyvelőbántalom esetében a laktulóz a vér ammónia-tartalmát jelentősen csökkenti, és ezáltal elősegíti a beteg állapotának rendezését.
Milyen betegségek esetén alkalmazható?
-Székrekedés.
-Májeredetű szisztémás enkefalopátia (az agyműködés zavara, amely súlyos májkárosodás /pl. májzsugor/ következtében alakulhat ki) megelőzése és kezelése.

 

 

2.TUDNIVALÓK A LAEVOLAC-LAKTULÓZ SZIRUP SZEDÉSE ELŐTT

Ne alkalmazza a Laevolac-laktulóz szirupot
ha allergiás (túlérzékeny) a laktulózra,
ha bélelzáródása van,
ha érzékeny a fruktózra, galaktózra, ill. laktózra.
Tájékoztassa orvosát az Ön korábbi betegségeiről, jelenlegi kísérőbetegségeiről, egyidejűleg kapott kezeléseiről, életmódjának jellemzőiről, továbbá az Ön által szedett gyógyszerekről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is. Ezek ismeretében orvosa eldönti, hogy alkalmazhatja-e Ön a készítményt.
A kezelés ideje alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek
A gyógyszerek hatásait és mellékhatásait más gyógyszerek erősíthetik, illetve gyengíthetik.
Ezért közölje az orvossal, ha rendszeres jelleggel egyéb gyógyszert/gyógyszereket szed, illetve szedett nemrégiben vagy rövidesen szedni fog, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.
A laktulóz hatására a más gyógyszerek (egyes vizelethajtók, mellékvesekéreg-hormonok és bizonyos gombafertőzések ellen adott amfotericin B) adagolása során bekövetkező káliumvesztés fokozódhat.
Szívglikozidokkal történő együttes alkalmazása esetén az esetleges káliumhiány következtéban a szívglikozid hatása erősebbé válhat.
A laktulóz hatására savasabbá válik a környezet a vastagbélben, amelynek következtében egyes gyógyszerek (pl. szalicilát-származék) hatástalanná válhatnak.
Terhesség és szoptatás
Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
A Laevolac-laktulóz szirup az orvos előzetes jóváhagyása esetén alkalmazható terhesség, illetve szoptatás idején is.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Laevolac-laktulóz szirup nem befolyásolja a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeket.

 

 

3.HOGYAN KELL ALKALMAZNI A LAEVOLAC-LAKTULÓZ SZIRUPOT?

A Laevolac-laktulóz szirup szájon át történő alkalmazásra való. A megadott adagok tájékoztató jellegűek; idővel minden betegnél egyénileg kell megállapítani a legmegfelelőbb adagolást.
A gyógyszeres dobozban 5-30 ml közötti térfogat-beosztásokat tartalmazó mérőpohár található az adagok pontos kimérése érdekében.
Amennyiben úgy érzi, hogy a Laevolac-laktulóz szirup túl gyengén vagy túl erősen hat, beszéljen orvosával.
Székrekedés:
Felnőttek és 14 év feletti fiatalok
15-30 ml (= 10-20 g laktulóz) kezdeti adag
10-15 ml (= 6,7-10 g laktulóz) tartóa kezelés
Gyermekek 6-14 éves életkor között
15 ml (= 10 g laktulóz) kezdeti adag
5-10 ml (= 3,35-6,7 g laktulóz) tartós kezelés
Csecsemők és 6 év alatti kisgyermekek
5-10 ml (= 3,35-6,7 g laktulóz) kezdeti adag
5 ml (= 3,35 g laktulóz) tartós kezelés
Gyors hashajtó hatás elérésére 15-45 ml (1-3 evőkanálnyi) szirupot kell feloldani 1,5 – 2,5 deciliter vízben, teában, gyümölcslében, vagy tejben, melyet reggel, felkelés után, éhgyomorra kell meginni. A hatás kb. 2 óra múlva jelentkezik (fokozott székelési reflex).
Májeredetű szisztémás enkefalopátia megelőzése és kezelése:
Felnőttek:
Kezdeti adag: 15 ml (= 10 g laktulóz) naponta 3-4 alkalommal, amely 30-45 ml-re (= 20-30 g laktulóz) emelhető naponta szintén 3-4 alkalommal.
Az adagokat a napi 2-3-szori lágy széklet eléréséhez kell beállítani.
Gyermekek:
Gyermekek esetében nincs tapasztalat.
Idős korban, valamint vese-, ill. májkárosodás esetén nem szükséges az adagok módosítása.
Hogyan kell szedni a Laevolac-laktulóz szirupot?
A gyógyszer adagjait a mellékelt mérőpohárral kell kimérni, majd a kimért adagot vízzel vagy meleg italokkal, pl. kávéval vagy teával elegyítve, illetve joghurthoz, müzlihez vagy kásához keverve lehet bevenni.
A kezelés időtartama:
A kezelés időtartamát a tünetek fennállása határozza meg.
Mi a teendő, ha a Laevolac-laktulóz szirupból túl keveset vett be, vagy elfelejtette bevenni a soronkövetkező adagot?
Helyes adagolás esetén is előfordulhat, hogy változó ideig tart, míg a kívánt hatás kialakul. Így a hashajtó hatás egyes esetekben már 2-10 óra, másokban viszont csak 1-2 nap múlva jelentkezik először.
Ha túl keveset vett be a Laevolac-laktulóz szirupból, ez elnyújthatja a hatás kezdetének jelentkezését, sőt, a hatás akár teljes egészében el is maradhat.
Ha elfelejtette valamely adag bevételét, azt hagyja ki és szedje a gyógyszert továbbra is az előírt adagban, ne vegyen be kétszeres adagot a véletlenül kihagyott adagok pótlására. Ne növelje önkényesen az adagokat.
Mire kell ügyelnie, ha a Laevolac-laktulóz-kezelést megszakítja vagy idő előtt fejezi be?
Amennyiben a Laevolac-laktulóz-kezelést megszakítja vagy idő előtt fejezi be, számolnia kell azzal, hogy a kívánt hatás esetleg nem alakul ki, vagy az Ön állapota ismét romolhat. Ezért a kezelést az orvosával történt előzetes megbeszélés alapján szakítsa meg vagy hagyja abba.
Mire kell figyelni az alkalmazás során?
Tájékoztassa orvosát, ha
más betegsége is van vagy allergiás,
más gyógyszereket is szed, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is,
terhes vagy szoptat.
Tartósan fennálló székrekedés esetén a Laevolac-laktulóz kezelés megkezdése előtt forduljon orvosához, mert a tartós székrekedés súlyos betegségek tünete is lehet.
A hasfájás, a hányás és a láz súlyos betegségek (pl. emésztőszervi gyulladásos folyamat) tünetei is lehetnek, amikor sürgős orvosi segítségre van szükség és a Laevolac-laktulóz nem szedhető.
15 ml Laevolac-laktulóz szirupban maximum 2,6 g emészthető szénhidrát (fruktóz, galaktóz és laktóz) van jelen. Cukorbetegség és egyéb szénhidrát-hasznosítási zavarok esetén az emészthető szénhidrátok (fruktóz, galaktóz és laktóz) mennyiségét kell számításba venni.
15 ml Laevolac-laktulóz szirup (= 10 g laktulóz) 0,1 g fruktózt, 1,5 g galaktózt és 1,0 g laktózt tartalmaz. 15 ml szirup energiatartalma kb. 10,2 kcal/42,7 kJ, amely 0,21 Kenyér Egységnek felel meg.
Ha az előírtnál több Laevolac-laktulózt vett be, hasmenés és elektrolit (főleg kálium- és nátrium)-vesztés lép fel. Ilyen esetekben az adagolást azonnal meg kell szakítani és a kezelőorvost értesíteni kell. A további teendőket a kezelőorvos határozza meg.
Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát.

 

 

4.LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Mint minden gyógyszer, így a Laevolac-laktulóz szirup is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.
A szokásos adagok alkalmazása során enyhe hasfájás, illetve puffadás jelentkezhet.
Nagyobb adagok bevételét követően émelygés, hányás, ill. víz- és sóháztartás zavaraival járó hasmenés alakulhat ki.
Híg székletet eredményező tartós adagolás esetén a víz- és a sóháztartás zavarai (fokozott kálium-, nátrium- és vízürítés) alakulhatnak ki ezek következményeivel együtt.
Amennyiben mellékhatást észlel vagy erre gyanakszik, értesítse orvosát. Orvosa eldönti, hogy a továbbiakban kell-e, és ha igen, mennyi laktulóz-t szükséges szednie.

 

 

5.HOGYAN KELL A LAEVOLAC-LAKTULÓZ SZIRUPOT TÁROLNI?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
Az alkalmazást (felnyitást) követően a gyógyszeres palackot alaposan zárja vissza.
A Laevolac-laktulóz szirup a felnyitását követő előírásszerű tárolás esetén 3 hónapig használható.
A dobozon feltüntetett lejárati idő után ne alkalmazza a Laevolac-laktulózt. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

 

 

6.TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Mit tartalmaz a Laevolac-laktulóz szirup?
A készítmény hatóanyaga a laktulóz. Egy milliliter szirup 670 mg laktulózt tartalmaz.
A készítmény a laktulóz 50%-os vizes oldata, amely segédanyagot nem tartalmaz.
Milyen a Laevolac-laktulóz szirup külleme és mit tartalmaz a csomagolás
A szirup egy tiszta, színtelen, ill. halványsárgás-barna színű, sűrűn folyó oldat.
134 g, 670 g vagy 1340 g szirup fehér, csavarmenetes, garanciazáras kupakkal lezárt, műanyag kiöntővel ellátott barna színű, 100 ml-es, 500 ml-es vagy 1000 ml-es PET palackba van töltve. A dobozban egy palack és egy beosztásokkal ellátott mérőpohár található.
A forgalomba hozatali engedély jogosultja:
Fresenius Kabi Hungary Kft
H-1036 Budapest, Lajos u. 48-66.
Magyarország
Gyártó:
Fresenius Kabi Austria GmbH
A-4020 Linz, Estermannstrasse 17
Ausztria
OGYI-T-1960/01100 ml
OGYI-T-1960/02500 ml
OGYI-T-1960/031000 ml
A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2009. május 28.

A termék megrendeléshez kérem lépjen be a felhasználónevével, vagy regisztráljon.